februari 21, 2024
Liquidity is de mate waarin een asset, zoals een aandeel of cryptocurrency, gemakkelijk gekocht en verkocht kan worden op de markt. Het vertegenwoordigt de beschikbaarheid van kopers en verkopers die bereid zijn transacties uit te voeren.
Financiële markten zijn over het algemeen veel liquider dan alledaagse goederen. Een hoog handelsvolume op een beurs zorgt ervoor dat de spread (het verschil tussen de bied- en laatprijs) laag blijft. Een smalle spread maakt het voor handelaren gemakkelijker om te handelen zonder aanzienlijke verliezen.
Banken en grote spelers hebben liquiditeit nodig om hun transacties soepel uit te voeren. Traders kunnen profiteren van liquiditeit door te begrijpen waar de meeste orders liggen, zowel aan de koop- als verkoopzijde. Kortom, liquiditeit speelt een cruciale rol in het succesvol navigeren van de financiële markten. Het is van essentieel belang om te begrijpen hoe liquiditeit werkt en hoe het van invloed kan zijn op je handelsstrategie.
Nu je een idee hebt van wat liquiditeit is, kunnen we doorgaan naar:
Als we het hebben over liquiditeit in de context van handel, verwijst dit vooral naar:
De meeste orders bevinden zich op niveaus waar stop loss-orders geplaatst zijn en waar breakout-aankopen of verkopen verwacht worden.
Als je naar bovenstaande voorbeelden kijkt, waar denk je dan dat de stops en breakout orders staan?
In een uptrend zullen traders kopen op de pullbacks naar de trendline of breakouts boven de vorige highs. Dat is dus waar de meeste orders staan. Als je koopt op de trendline zet je je stop loss order bijvoorbeeld net onder de low.
Daar zit dus de sell side liquidity, want daar staan de meeste orders.
Double tops, ook wel equal highs genoemd vormen voor (retail) traders een short signaal. Wat betekent dat zij short gaan op de tweede bounce vanaf een resistance level. Zij zetten hun stops boven die toppen.
Daarnaast zullen er ook traders zijn die de breakout willen kopen. Als je de liquiditeit van beide wil pakken (liquidity grab) moet je als market maker zorgen dat de koers dit doet:
Je fuckt dan de stops van de shorters. Triggert de buys van de breakout traders en pakt daarna ook hun stops die ze net onder die rode zone hebben gezet.
Ditzelfde principe geldt voor de equal lows of double bottoms.
Wat de banken en andere grote jongens hiermee doen is eigenlijk een (voor hun relatief kleine) positie opofferen in de andere richting om liquiditeit te zoeken voor hun grote orders in de werkelijke richting.
Maar verliezen ze hiermee die eerste positie? Nee!
Want na de liquidity grab zie je dat de koers terugkomt naar het punt waar de eerste (verliezende) order was geopend, waardoor ze die op break even kunnen sluiten. en dat punt is voor ons de ideale plek voor een entry!
Dus even als voorbeeld met fictieve cijfers: Om de liquidity te pakken en long orders te vullen moeten market makers eerst een short openen van laten we zeggen 10 contracten.
Hierdoor zakt de koers dusdanig dat de stops getriggerd worden die de liquidity leveren voor de uiteindelijke long positie van bijvoorbeeld 50 contracten. Dit is de liquidity grab.
Daarna stijgt de koers en staat de short positie van 10 contracten in de min.
Om nu het verlies van die opgeofferde short positie van 10 contracten goed te maken, moet de koers nog een keer terugkomen naar dat punt om vervolgens door te stijgen.
Is dit manipulatie? Ja! Dit is hoe de big boys hun geld verdienen en als je liquidity grabs eenmaal herkent, zie je ze overal. Dit gebeurt keer op keer in de markt op alle timeframes en in alle assets.
Helpdesk
Snelle links
Trading guides
Markten
©tradepedia alle rechten voorbehouden